Tuesday, March 17, 2015

Uus usuline aabits?



Möödunud nädala Pealtnägijas oli esitatud lugu 3D kogudusest tuletas päris palju vanu asju ja aegu meelde.  


Mõõdukalt hullud asjad religioonimaailmas on mulle ikka meeldinud. Nii ka 3D koguduse otsus teha teenistusi ööklubides ja ristida tünnisaunas. Kindlasti on inimesi, kellele mõjub ja kes ootavad just sellist viisi edastada usulist sõnumit. Tublid noored, müts maha teie ees!

Minu jaoks on vaikselt hakanud tekkima küsimus hoopis ususkaala teiselt servalt. Mulle näib, et Eestis on üsna nõrgalt esindatud usuline vorm, kus armastatakse inimesi nii nagu nad Jumal nad evolutsiooni läbi on kujundanud, austatakse oma religiooni kõrval ka teiste religioonide suurkujusid, teatakse veinimarke ja ka juuakse neid, aktsepteeritakse homode õigust oma suhted seaduse tasandil reguleerida jne. Ühes oma kunagises artiklis nimetasin seda liberaalseks religioossuseks, kuid annan aru, et nimetus on õige vaid tinglikult (mulle näib, et artikli pealkiri on toimetuses pandud):        

Usuasjade tume maa (EPL 13. Juuli 2010)
/../
Samal ajal tundub mulle, et Eestis on individuaalse religioossuse kõrval arvestatava maailmavaatelise valikuna üsna vähe teadvustatud liberaalset religioossust ehk ajaloolis-kriitilistele uurimismeetoditele toetuvat religioossust, mis on paljuski omane näiteks Skandinaavia maadele. Sellise religioossuse võimaluste illustreerimiseks tooksin näite Simpsonite multifilmist, mida aeg-ajalt kasutan ka koolis mõningate usuprobleemide iseloomustamiseks. Sealne irooniline kriitika on enamasti suunatud usuküsimustele stereotüüpse ja piiratud lähenemise vastu. Ühe osa lõpus, kui on lõppenud Homer ja Bart Simpsoni katse hakata katoliiklaseks, kuulutab Bart Simpson: „See kõik on ju ristiusk! Väiksed tobedad erinevused pole midagi suurte tobedate sarnasuste kõrval!” Alati usualdis naaber Ned Flanders vastab talle: „Keskendume parem koos ühiste vaenlaste hävitamisele, homode ja tüvirakkude kasvatamise vastu.” Liberaalne religioossus võiks olla võimalus inimestele, kelle jaoks usuteemade fookus ei peaks paiknema fundamentalistlikku lähenemist esindava Ned Flandersi nimetatud probleemides.  
/../

Hakkasin mõtlema, et äkki peaks kevadel-suvel kirjutama Liberaalse usuinimese aabitsa (pealkiri esialgne). Olen mitme religiooniõpiku kirjutamisel osalenud, ongi pikk vahe tulnud.

No comments:

Post a Comment